Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

E. Sensibilització joves

DSC_0598

Durant l’any 2009 l’Associació rurbans juntament amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà van portar a terme un programa de Sensibilització localitzat a la mateixa comarca. Aquest tenia l’objectiu de treballar durant un any amb joves fills/es de pagesos/es del territori que tinguessin la intenció de continuar amb l’activitat agrària. Alhora també tenia en compte aquells/es que tot i no tenir els pares pagesos tenien la forta convicció d’iniciar-se en aquest sector.

L’objectiu fou treballar un nou marc de gestió de finques agràries des d’una perspectiva innovadora i que alhora permetés a una persona joves sentir-se atret per aquest ofici, treballant les possibilitats/potencialitats que ofereix el sector: un treball reconegut; viable econòmicament i amb autonomia.

Actualment aquests aspectes no són garantits en aquesta professió i és aquest el motiu que ha motivat a que poc a poc el sector anés perdent el seu relleu natural.

El programa iniciat al 2009 va seleccionar 25 nois i noies procedents de la comarca d’un grup d’edats que comprenia dels 13 any fins als 27 anys. La tasca consistí en diverses sessions de treball i participació i unes sortides de coneixement i intercanvi en d’altres territoris. L’objectiu era per una banda, establir les bases de la gestió de les finques agràries des d’una perspectiva de nova pagesia; i per altra banda, conèixer casos pràctics que exemplifiquessin aquestes propostes sortides des del mateix grup.

En paral·lel es va enregistrar tot el procés del Projecte que va quedar plasmat, finalment, en un documental “Sóc Jove i Vull ser Pagès”. Aquest és un material pedagògic que s’empra a centres d’ensenyament amb l’objectiu de difondre aquest ofici entre els joves, amb la finalitat de mostrar-ho com una altra sortida laboral viable i amb molt potencial. Es pot adquirir a través de la mateixa associació: info@rurbans.org

DSC_0093

EVOLUCIÓ DEL PROGRAMA: “JOVES I AGROECOLOGIA”

L’any 2011 el programa va treballar amb la creació d’un grup de treball i d’intercanvi d’experiències entre joves que haguessin fet una incorporació en el món agrari i que detectàvem amb la inquietud d’aplicar pràctiques vinculades a la gestió de la nova pagesia: cooperativisme, maneig en extensiu, gestió tradicional del negoci amb la incorporació de noves tecnologies, transformació de productes i venda directa.

Vam treballar el reciclatge i formació de les persones que són el seu relleu natural d’aquest sector ramader tradicional, aportant-los-hi: eficiència en el treball, sostenibilitat ambiental en la gestió del seu projecte i espai de treball; viabilitat econòmica en els seus processos i finalment una major autonomia i llibertat de la que gaudeix actualment aquest sector.

Aquest procés va tenir una duració de 4 mesos i actualment resta aturat amb l’espectativa de reiniciar-ho properament.

2 comentaris»

  Josep wrote @

Trobo que era necessari aquesta escola.
Felicitats per la iniciativa.
Crec que amb tot això, es podrà millorar en la qualitat dels nostres productes, de les nostres explotacions, de la feina al mon rural i dels nostres boscos de vegades deixats, perque el pastoreig desapareix.
Nomes vull fer el comentari en possitiu, i per millorar la vostra web, vigileu amb les errades, “rentable” significa que es pot rentar.
En el seu cas es diria “rendible”, que es refereix quan alguna cosa produeix rendibilitat.

http://sal.balearweb.net/post/47473

Salut

Just want to say your article is as surprising. The
clarity in your publish is just nice and i could suppose you’re knowledgeable on this subject. Fine along with your permission allow me to snatch your RSS feed to keep updated with approaching post. Thanks 1,000,000 and please carry on the gratifying work.


Deixa un comentari