Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

D. Comercialització. Obrador Xisqueta “Llana de l’Alt Pirineu”

sacs-llana


Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu). Naixem el 2009 amb l’objectiu de pagar un preu just la llana d’ovelles Xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserven aquesta raça. Per aconseguir-ho volem fer cicle tancat i això vol dir: comprar, transformar i fer una venda directa de productes fets amb 100% llana verge.

Aquest és un cicle llarg. Vol dir comprar cada any 12 tones de llana Xisqueta a 25 pastors i pastores del Pirineu; vol dir preparar-la per a ser utilitzada com a fil, napa o floca; vol dir formar un teixit artesà local que treballi la llana amb una bona tècnica, fent un producte de molta qualitat i amb un disseny treballat; i finalment, vol dir crear una marca, una col·lecció i preparar una campanya comercial per a donar a conèixer tot el que hi ha al darrere.Treballem per assolir que els diferents esglaons d’aquesta llarga cadena es coneguin.

Cada peça i producte Xisqueta estan vinculats a tot el que tenen al darrere: un ofici secular, un territori natural bellíssim, una matèria primera recuperada, que havia estat oblidada i substituïda en les darreres dècades i per últim, un teixit artesà local, amb talent i amb ganes de treballar amb allò que genera la mateixa terra on un viu.

Al final és una qüestió de sentit comú! Què res millor que aprofitar els recursos propis, transformar-los localment i fomentar una venda directa d’un producte excel·lent en el teu propi país?! Pretenem que la compra d’un producte no es deslligui de tots aquests factors socials que fan que, finalment, tinguem aquesta peça a les nostres mans: www.xisqueta.cat

Volem fomentar una compra conscient on el consumidor sigui co-responsable del desenvolupament del territori, de la generació d’una economia de petita escala, sostenible, amable i tot això generant una riquesa social i econòmica sorgida del què ja tenim.

I així, d’aquesta manera és com aconseguim tancar el cicle: adquirint la llana, transformant-la de la mà d’aquests artesans i venent-la des del mateix territori…

artesania

Som 100% locals, 100% artesans

Volem fomentar una compra conscient on el consumidor sigui co-responsable del desenvolupament del territori, de la generació d’una economia de petita escala, sostenible, amable i tot això generant una riquesa social i econòmica sorgida del què ja tenim.

La llana Xisqueta és Ofici Singular de Catalunya des de l’any 2010. Experimentem amb la llana a través del treball artesà i la mirada contemporània de joves dissenyadors. Fruit d’aquesta col·laboració entre els dissenyadors i les artesanes d’Obrador Xisqueta es crea la col·lecció d’objectes Xisqueta©.

9 comentaris»

  fralno wrote @

Us he postejat al blog

Ja es troba a la venda la “Llana Xisqueta, llana de l’Alt Pirineu”

  Rosa March wrote @

Voldria contactar directament amb l’equip del projecte però no hi sapigut trovat cap link . Podríeu contactar directament amb el meu e-mail? Gràcies

  Iolanda wrote @

Hola:
M’agradaria saber si durant el mes de juliol feu algun taller d’artesania de llana i també si és possible comprar la llana de diferents colors en quantitats menors que 1 kg.
També m’agradaria saber si puc fer.vos una visita cultural amb els meus fills.
Moltes gràcies,
Iolanda

  teresa wrote @

hola,
voldria saber si feu cursos de feltre a mida.Si alguna entitat us proposa de fer un curs per aquesta entitat els hi feu, aneu a fer-lo al seu local?
teniu a la venta feltre?.Hi ha diversos colors?
Gràcies
teresa

  christian wrote @

Hola,
volia saber si es posible obtenir llana neta, i si també podeu conseguir altres tipus de llana. ( fina, entre-fina, gruixuda). i quin es la quantitat mínima per fer una comanda.
necesito mostres per un projecte de investigació.
Gracies
.

[…] de les ovelles del Pirineu. I com ho fa? Doncs teixint una xarxa amalgamant altres projectes  com Escola de pastors, revaloritzant la llana, buscant complicitats a Administracions, associacions i dissenyadors, i […]

[…] Des dels seus inicis aquest projecte projecte de llana xisqueta em té el cor robat. És un dels projectes en què m’agradaria treballar en una altra vida. Com fer compatible la innovació, el desenvolupament del món rural pel món rural i les teories de xarxes al mateix temps. I aquest és només un dels projectes que tenen en marxa l’associació Rurbans i l’empresa Montanyanes a través del projecte Grípia. […]

[…] que en el caso de Xisqueta uno de los activos del territorio del Alt Pirineu residía en las características de la lana de […]

  Janis wrote @

M’agrada molt aquesta iniciatica..jo faig sabo artesanalmebt desde fa un mes..i m’agradaria comprar llana xisqueta per fer una idea que tinc al cap pero no se on comprarla. Em podrieu dir on puc dirigirme?


Deixa un comentari