Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

El Projecte Grípia

DSC_0912

L’Associació rurbans amb el Projecte Grípia treballa la dinamització del sector primari. Aquest projecte impulsa accions que pretenen donar suport a les cases de pagès existents i aposta per una nova generació de persones pageses que basen en l’agroecologia la seva manera d’entendre aquest ofici.

A través de l’escola es vol consolidar un nou model de pagesia que està produint canvis molt importants en el desenvolupament rural del nostre país. A través de la incorporació de noves generacions, molts cops alienes a una tradició familiar, es pretén demostrar que el sector primari, per si mateix, és un sector viable econòmicament. Amb una aposta per una producció a petita escala de base familiar i/o cooperativa; sostenible amb l’entorn i amb el sector. Es busca potenciar els productes naturals i la seva forma original respectant les llavors locals i les races autòctones. I tot això, un producte de qualitat a través de la venta directa entre productor i consumidor dins d’un mercat local i de proximitat. A la vegada, el projecte reivindica la dignificació i normalització d’aquest ofici donant-lo a conèixer i transmetent altres maneres de gestió.

L’Escola vol encabir tots aquells pagesos i pageses que creuen en el sector, que tenen la il·lusió de donar-li continuïtat i de deixar que gent nova hi entri i aprengui a partir dels seus coneixements. Alhora volem donar entrada a aquelles persones que vinguin o no de tradició pagesa volen aprendre i aplicar una altra manera d’entendre l’ofici, mantenint la tradició i adaptant-la a la seva contemporaneïtat. El Projecte Grípia vol ser una plataforma d’intercanvi de coneixements, idees, contactes i projectes que treballen en la mateixa direcció.

El Projecte Grípia neix al 2009 amb l’objectiu, en una primera etapa, de garantir el relleu generacional de les explotacions ramaderes de muntanya mitjançant la incorporació de joves a l’activitat, la gestió sostenible de les explotacions i la dinamització del sector fent-lo viable econò-
micament. A partir del 2010 aquest s’estén per tot el territori rural Català.

DSC_0365
Després de cinc edicions de l’escola podem dir que la intenció de relleu existeix i que alhora es fa molt difícil la seva incorporació en aquest
sector. Per tant, el projecte, tot i mantenir el seu objectiu inicial, vol tenir en compte aquesta necessitat i ampliar la seva missió ajudant en el
debat de la incorporació d’aquesta nova pagesia al sector i activar mesures per posar en contacte pagesos i propietaris amb aquestes persones
que volen dedicar-se de nou a aquest ofici.

El projecte té 5 línies de treball diferent:

• Escola de pagesia i activitat pastoral (Escola de Pastors de Catalunya)
• Banc de finques agràries: accés a la terra (en procés de fusió amb el projecte Terra Franca)
• Assessorament a ex-alumnes de l’Escola de Pastors (prova pilot 2013)
• Revalorització i comercialització de llana de raça Xisqueta
Sensibilització de joves

El Projecte Grípia és un projecte de l’associació rurbans i l’empresa mOntanyanes del Pallars Sobirà.

Aquest ha comptat amb el suport del Departament de Treball – SOC -, del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran, l’IDAPA i la Fundación Biodiversidad. Aquestes institucions han donat suport en alguna o totes les edicions.

21 comentaris»

  rosa maria moreno wrote @

Me alegro que hagais realizado un proyecto y lo lleveis a cabo, yo hace años que tenía la idea de presentarlo para personas con inserción social, estudiantes, payeses, etc. en la zona de Ascó, tenía una finca de 4.800 mts, que hicé la donación a la Oreden de Sant Joan de Deu, por si algún día se daba la oportunidad o ellos la dedicaran a uso social como quisieran, en beneficio de la Sociedad.

Os Felicito y me gustaria poder visitaros y aprender, es muy buena opción, como a los parados que se les ayuda, emprender un proyecto con payeses que alquilaran los terrenos que no siembran y que ellos mismos se sembraran sus sustentos, se quitaria gasto social a la ciudadania y se realizarian muchos proyectos sociales con buenos perspectivas de futuro en beneficio todos.

Os envio una abrazada

Rosa Mª

  Albert wrote @

Molt Bona Iniciativa!
Us vaig conèixer ahir pel reportatge de TV3 i em sembla fantàstic patrocinar una idea tant encertada, sostenible i coherent.
Força i endavant!!

Albert Planas / Rutes Endins, s.l.

  Marc wrote @

Sóc un jove de l’Alt Berguedà, zona on la ramaderia està caient en picat (el turisme acaba amb tot) i estic interessat en l’escola de pastors. Sobretot voldria saber si la formació està basada només en els 4 mesos de pràctiques amb un ramader o si es fa alguna cosa més. També voldria conèixer les possibilitats d’accedir-hi sent de fora de la comarca.
Merci i fins aviat

  Jaume Plans wrote @

Hola, soc de la zona del bages ( Catalunya central ) i em sembla molt interessant el seu projecte, ” Grípia”, en primer lloc per què crec que ja seria hora de potenciar els nostres propis recursos el més ecologics possibles i a poder ser sense intermediaris i en segon lloc per la repotenciació dels elements derivats de la explotació de ramaderia ovina, que amb al orientació comercial correcte pot donar uns ingresos addicionals que bona falta fan.
Jo i d’altre gent estariem interessats en fer una extensió del seu projecte a la zona del Bages, els agrairia em donessin informació de a on dirigirse per presentar la solicitut pertinent, i rebre informació al respecte.

  jordi wrote @

hola ma agraderia sapiguer mes informacio sobra el tema

  Marina wrote @

Visca el projecte Grípia!!
Felicitats per les noves seus, a casa estem tots pendents de l’assignació de places.
Una abraçada i amunt les esquelles!

  luis wrote @

hola algu sap on surt la llista de les places,una salutacio de un anoienc amb esperit pirinenc

  rurbans wrote @

Ho has trobat… entenc que se fa complicat. L’adreça és: https://projectegripia.wordpress.com/
Avui us comuniquem si passeu a entrevistes.
v.

  david, pallars wrote @

..i per nadal,
cada xisqueta
amb o sense cueta,
al seu corral.
Bonetes festetes!,
Sort i salut!

  Jordi wrote @

Molt bona feina!!!
a seguir endevant!!

  Manel wrote @

Desitjaria tenir més informació sobre el projete gripia, tant aqui a Catalunya, com a la resta de l’Estat.

  david, pallars wrote @

quatrecentes auvelles…
quatrecentes meravelles!

salut, agraïda gent del sempre agraït món de la ramaderia i la pagesia,

profitosa fenya tingueu,

  Núria wrote @

Hola, m’agradaria comprar aquests documental “Sóc jove i vull ser pagès/a”, sembla interessant. Gràcies.

  Joan Planellas i Saumell wrote @

ei, bones, hem dic Joan i soc de la Garrotxa; he fet en CFGM d’agràries a Vic i, ja que el tema d’ovelles no es va tractar gaire, vaig anar a estudiar el curs de pastor de l’ovella latxa a Oñati, a Guipuzkoa i, ara estic treballan amb vaques, tot i el que m’agradaría sería del ramatge de les ovelles i, ara m’estic replantejan de formar-me mes i m’interessaria prendre contacte amb algun responsable, buenu, apa, vagi b

  fralno wrote @

N’hem fet difusió a: wp.me/ppM8L-18D

  Cornel Manu wrote @

Felicitari pentru acest frumos site.
Daca puteti sa faceti si un backup in limba engleza ar fi minunat.
Numai bine
Cornel Manu, Romania

  rurbans wrote @

Thank you Cornel! by the moment we don’t do this because of our platform.
Thank you again for following us!

  Liz Davison wrote @

Soc Elizabeth Davison. Soc de Irand. E ting interes en lana de ovella xisqueta. Per favor me mande informatio del coste i de la qualitat de aquesta lana. Gracie Liz

  Nani Muntanya wrote @

Bon dia. A casa fa 4 anys que fem autoaprenentatge amb gallines, pollastres, conills i porcs. Ara ens agradaria incorporar una ovella per, via inseminació artificial, menjar xai de tant en tant. Ens podeu orientar una miqueta ? Moltes gràcies ! Nani Muntanya

  rurbans wrote @

Escriu-nos a: info@rurbans.org amb aquesta qüestió.
Gràcies!

  maria wrote @

Hola em dic maria i m’agradaria saber fins a quina edad es pot inscribir al projecte.tinc un amic amb 52 anys i el seu somni es ser pastor.


Deixa un comentari