Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Ja hem tornat de l’Ariège! pagesia diversificada a la vora de casa

hdr

Aquest diumenge vam agafar un petit autobús i 19 persones vinculades a l’Escola de Pastors (antics alumnes, tècnics i pagesos) vam viatjar a l’altre cantó de la frontera per conèixer altres models de petita pagesia, diversificada i viable. Els contactes ens els van proporcionar el sindicat Conféderation Paysanne que treballa i defensa una agricultura familiar aliniats amb la Via Campesina. Per tant no podíem fallar.

Les parades que van fer van ser amb projectes de cabra de llet + formatgeria, ovella de carn i aprofitament de la llana i vaca bruna de llet + formatgeria.

La primera parada va ser a La Ferme du Cabré a Orgueix, un petit poblet just al costat d’Ax-les-Thermes. La Cécile i el seu company ens van explicar el seu projecte de cabreria amb raça alpina amb 60 exemplars. Fan formatges en diferents formats i en fan venta directa juntament amb la venda de cabrits. Alhora tenen 6 porcs, els quals venen amb canal a particulars i establiments. La Ferme du Cabré gestiona 34 hectàrees de bosc (principalment de roure) amb pastura amb alçada. Aquestes terres formen part d’una Associació de Propietaris gestionada per l’Ajuntament (AFP) que facilita l’accés a la terra en territoris desploblats. Aquests paguen només 300 euros per gestionar tot aquest espai.

dav

La segona visita va ser a La Ferme du Saladou, al poblet d’Appy. Aquí vam conèixer el Baptiste, un noi de 29 anys que juntament amb la seva companya Aurora, gestionen des de fa 7 anys un espai de pastures amb un ramat de 150 ovelles merino. L’orientació productiva és carn i també i molt important l’aprofitament de la seva llana, venent-la en format madeixa, con i també amb napa per fer feltre. Alhora cultiven plantes medicinals i elaboren ungüents, pomades i olis i també sabons fets amb llet de les mateixes ovelles. En Baptiste a l’estiu fa de pastor de muntanya guardant els ramats d’altres pagesos. Aquesta multitud d’entrades fa que el projecte sigui viable econòmicament.

hdr

I per últim vam visitar La Ferme du Carregaut, a Ségalas. Aquí vam trobar a l’André, un dels 4 socis de la GFA (Groupement Fermier Agricole) – cooperativa que fa gairebé 30 anys que funciona amb un ramat de 20 vaques brunes lleteres i formatgeria. Aquest agrupament de pagesos els hi ha permès que persones que volien tirar endavant un projecte ramader sense terra pròpia ho puguin fer cooperativament estalviant-se costos, repartint-se la feina i d’aquesta manera optimitzar el temps fent viable el seu projecte. Alhora tenen una 20a de porcs dels quals en fan embotit, patés i carn per a la venda directa. També tenen fruiters dels quals en fan sucs, sidra i aiguardents. Un aprofitament màxim de tot el potencial de la finca.

hdr

Aquests viatges tenen l’objectiu d’inspirar a persones que ja tenen un projecte ramader iniciat o estan en procés de fer-ho. Si esteu interessats per properes sortides només cal que ens feu arribar el vostre contacte i preferències.

 

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: