Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

La Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya reivindica la prevenció d’incendis a través d’una gestió forestal que inclogui efectivament la silvopastura com a estratègia

Pau_baixa39

Avui la Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya ha emès un comunicat reivindicant, de nou, una política de prevenció d’incendis programada on la silvopastura sigui una de les eines estratègiques per a la salvaguarda dels nostres boscos.

Pastors i pastores, teniu tot el nostre reconeixemt i suport.

Ni volem pagesos presos, ni boscos encesos

“Quants de nosaltres ens escalfem amb una caldera de biomassa o utilitzem petroli?

Quants de nosaltres comprem el pa cuit en forn de llenya o “pa” ultracongelat cuit en forns elèctrics?

Quants de nosaltres comprem carn i formatges de ramats que pasturen o productes de granges industrials d’explotació intensiva?

Quants de nosaltres viu en entorns forestals sense mesures d’ autoprotecció o ignorants i “innocents” en una urbanització al mig del bosc?

Ja sabem la resposta en el 99% dels casos, cada any la mateixa història des de fa dècades, incendis del Bages, Horta de Sant Joan, Empordà, Rasquera, Vallirana, Òdena…

Les paraules se les emporta el vent, els boscos segueixen empobrint-se i desapareixent amb el fum, pasturats per les flames, i deixant un rastre desolador de cendres i silenci, silenci, altre cop el maleït silenci…

Volem els boscos “nets” (vius i treballats!), productius de manera sostenible en el temps, perquè hem heretat la deixadesa d’una política cara a la galeria a apagar focs però no evitar que es propaguin, i així ens va, amb un profund despreci al sector primari que ha set el gestor natural del bosc, amb ramats, amb xerracs, podalls i amb foc, però fins quan?

La resposta és també a les nostres mans, prou excuses i prou enganys.”

Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya. Juliol 2015

IMG_20150618_154641

Anuncis

2 comentaris»

  Bet wrote @

Hola! us voldria explicar la nostra experiència/història a la zona de l’Anoia.

Sóc nascuda l’any 89, 3 anys després de l’incendi del 86, el pitjor que es recorda a Catalunya.
A casa nostra, el meu avi i el meu pare es dedicaven a la pastura i a “fer llenya” de manera controlada perquè ells sabien millor qui ningú quines parts del bosc s’havien de netejar. I com ells, molts altres veïns de la zona feien el mateix. Eren i són boscos privats, sí, però amb la consciència i responsabilitat que això suposa. Uns boscos frondosos, preciosos.
Quan anaven a la vinya o al tros, sempre es feien l’esmorzar, amb foc, i mai havia passat res perquè ho controlaven perfectament. Els pagesos són els primers interessats en vetllar per les seves terres i en canvi estan en el punt de mira quan hi ha un incendi.

Va arribar l’incendi de l’any 86, ens va cremar tot el nostre bosc i part de casa. Va quedar calcinat. A la meva àvia encara li ploren els ulls quan ho recorda. Les ajudes directament no hi van ser perquè tot se’n va anar al Parc Natural de Montserrat, que també havia cremat.

Malauradament el sector primari ha estat tan castigat i infravalorat durant aquests anys (papers, entrebancs, burocràcia…), que els ramats van disminuir a tota la zona fins quedar-nos, actualment, pràcticament a 0, i amb un sotabosc brut i sec.

Què cal fer? no ho sabem, un sol propietari de bosc, un sol pagès, es sent indefens davant tota la burocràcia i institucions que hi ha al darrere de la llei. Unes lleis fetes des d’un despatx, mentre nosaltres seguim treballant la terra tan bé com podem.

Gràcies pel vostre suport, espero que des de la Xarxa de pastors i pastores de Catalunya pugueu pressionar una mica perquè les coses canviin.

  Associació Rurbans – Escola de Pastors de Catalunya wrote @

Gràcies pel teu correu.mira’t aquesta web http://www.terrafranca.cat


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: