Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Visitem Terracoopa (Montepellier), una cooperativa d’impuls per a nous pagesos

DSC_0977

La setmana passada l’Escola de Pastors de Catalunya juntament amb l’Ajuntament de Lleida  – Fundació Lleida 21, que lideren el projecte de dinamització de l’Horta de Lleida amb el Viver de Rufea (Joan Muntané), l’Ajuntament de Granollers (Vicenç Plans) que tenen el projecte de dinamitzar els espais agraris de Palou i la cooperativa Calidoscoop que dinamitzen l’economia social i cooperativa (Anna Álvarez) va visitar el projecte agrari Terracoopa situat a Montpellier.

Terracoopa és una CAE (coopératives d’activités et d’emploi ). Les CAE existeixen a França des de l’any 1995. Constitueixen un concepte original que permet a una persona particular testar, provar, una producció  o un servei amb total seguretat. Ofereixen als portadors dels projectes un estatut “d’emprenedor – assalariat” que li permetrà percebre un salari i beneficiar-se a l’hora d’una cobertura social d’un assalariat clàssic i alhora poder gaudir d’un acompanyament i una gestió mutualitzada, cooperativa dels serveis administratius i comptables.

Des d’aquestes entitats, juntament amb altres que treballem la incorporació d’una nova pagesia a Catalunya, estem mirant d’impulsar projectes de recolzament per a una futura pagesia que necessita d’espais formatius complementaris o “espais test”, perquè puguin posar a prova el seu projecte ideal i d’aquesta manera acabar generant projectes personals vinculats a l’activitat agrària abans de llençar-se completament a instal·lar-se com a pagesos/es.

La singularitat de Terracoopa és que la seva orientació justament està adreçada a pagesos. Tot i que el format CAE ja té 20 anys de trajectòria a França, en canvi és molt recent la seva orientació cap al sector primari.

El nostre objectiu és aprendre al màxim d’aquestes noves estructures per poder-les aplicar a Catalunya. Per donar estructura a aquest format CAE comptem amb Calidoscoop, impulsors de la primera cooperativa CAE a l’Estat Espanyol. Esperem formar-ne part ben aviat.

DSC_0989

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: