Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

L’Escola de Pastors participa al Comité d’Experts del Projecte Life Montserrat

20150424_123157

Aquest divendres passat l’Escola de Pastors de Catalunya va participar a la taula d’experts del projecte Life Montserrat, format per Montserrat Álamos (ordenació ramadera), Josep Maria Espelta (biologia i aplicacions forestals), Frederic Fillat (Ecologia de pastures), Vanesa Freixa (nous entrats en pastoreig), Ramon Pich (ramader). El projecte LIFE Montserrat es localitza a l’àrea de la Muntanya de Montserrat i el seu entorn (província de Barcelona). La zona inclosa al projecte, on predomina bàsicament el bosc (64%), ocupa una àrea de 42.487 ha.

Els objectius del projecte són:

1. El desenvolupament d’un conjunt de mesures de gestió dels ecosistemes per incrementar la resiliència i l’estabilitat dels boscos davant dels incendis i millorar la prevenció de grans incendis a la Muntanya de Montserrat i voltants.

2. La conservació de la biodiversitat augmentant la connectivitat a través de la creació d’un mosaic de matollars, prats naturals i boscos que enllaçarà dos espais Natura 2000 (Montserrat-Roques Blanques-Riu Llobregat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac).

3. La contribució a la conservació i a la millora de la biodiversitat a l’àrea de Montserrat, amb hàbitats i espècies de gran valor per a la conservació incloses a les Directives d’Aus i d’Hàbitats.

Durant la trobada es va presentar la gestió forestal que es farà de 1.600 hectàrees de la zona de Montserrat durant els 4 anys de projecte, les quals – en bona part – han de ser gestionades amb ramats, en un primer sector de vaques, en un segon sector amb cabres i ovelles. La nostra participació va centrar-se en la importància d’oferir finques equilibrades, no només amb pastura forestal sinó amb prats de pastura o per fer farratges per tal de garantir la viabilitat dels projectes.

El projecte Life, de moment s’està centrant en fer grans aclarides per poder donar accés a les masses boscoses i alhora ajudar a millorar els sòls. En paral·lel s’està parlant no només amb propietaris forestals sinó agraris per tal de poder establir aquestes grans zones de pastura. Alhora el projecte està negociant amb el Departament d’Agricultura la certificació d’aquests sòls com a ecològics i un dels seus gestors, participa en un grup de treball a nivell estatal per mirar de millorar la problemàtica dels coeficients d’admissibilitat de les parcel·les arbustives i les pastures.

Desitgem que aquest projecte tingui els resultats esperats.

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: