Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Fent balanç de l’Escola de Pastors de Catalunya

Guillem

Estem contentes d’anunciar el llançament de la 7a. edició de l’Escola de Pastors de Catalunya. Permeteu-nos fer una mica de balanç. L’any 2009 vam iniciar aquest projecte tan engrescador amb el que hem viscut una constant evolució, assolint resultats que en aquell moment ens haguessin semblant gairebé impossibles i ampliant enormement la dimensió del mateix.

Des de llavors, on l’escola tenia la seva base i focus a les comarques del Pallars, fins a dia d’avui, on l’escola ja treballa per tot el territori Català, hem rebut la col·laboració i acompanyament constant i càlid de les persones que s’han vinculat al projecte. Aquesta relació tan propera ha conduit a que enguany estiguem en procés de creació de la Xarxa de Suport de l’Escola de Pastors que vol ser un esglaó més per a millorar els serveis que oferim i tenir una incidència més gran en  la transformació de la pagesia a casa nostra amb la participació de un col·lectiu encara més gran.

L’Escola  no només ha ofert un curs permanent per formar a persones que volen ser pageses amb ramat, sinó que ofereix també formació periòdica especialitzada oberta i disposa d’un servei d’assessorament i una borsa de treball per als ex alumnes. Aquests serveis tenen la clara vocació d’acompanyar en tot el procés a la persona que entra a l’escola.

Només en aquests darrers 6 anys han passat 102 persones per la formació de l’Escola, presentant-se 235 sol·licituds per accedir-hi. A dia d’avui ja són 49 persones les que estan vinculades a la professió, un 65% del total que han finalitzat la formació (90), sent titulars del seu projecte o treballant per a altres.

Tot i que a Catalunya encara no tenim eines “oficials” que facilitin l’accés a la terra per aquelles persones que no venen de pagès, continuem treballant per obrir oportunitats per aquest col·lectiu. Treballem colze a colze amb l’entitat Terra Franca per assolir una accés a la terra per a tothom més just i democràtic.

gloria24

Novetats en aquest proper curs

En aquesta nova edició tenim també moltes novetats. Per primer cop estem treballant amb una perspectiva a tres anys vista gracies al suport del Departament d’Empresa. Això ens dona seguretat per plantejar un projecte de continuïtat amb major incidència i capacitat transformadora.

L’Escola de Pastors de Catalunya en la seva 7a. edició amplia la seva formació obligatòria afegint un mes més de formació teòrica que es distribuirà durant el curs. L’objectiu és reforçar els coneixements adquirits incidint en aspectes molts més concrets que apareixen en la pràctica diària.

Alhora l’escola vol comptar amb un ramat propi que s’instal·larà a la població de Montenartró. Aquest ramat productiu, vol ser també una eina per a les pràctiques i la formació dels alumnes, així com un suport per la formació continua que es farà durant l’any. Aquest ramat es vol associar a un projecte real que portaran persones que han passat per la formació de l’escola.

Un cop els alumnes finalitzen la seva formació molts cops aquests demanen posar en pràctica les seves idees en un marc més real on puguin experimentar al costat d’un altre pagès sense posar en risc encara la seva poca o molta capacitat d’inversió. Amb aquest objectiu l’escola agafa el model francès dels “Espais Test” o Incubadores de Pagesos i oferirà en aquest curs 2015 dos places per a poder posar en pràctica un projecte ramader a escala real durant 12 mesos. Aquest espai test estarà ubicat a la Masia Tomaso (Àger), finca d’en Domènec Punyet (37a.), un dels pagesos – formadors vinculats amb l’Escola de Pastors.

L’Escola de Pastors rep el suport permanent del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  i l’ECA Pallars en el bloc teòric formatiu i enguany compta amb la col·laboració de l’Obra Social de la Caixa i el Departament de Territori i Sostenibilitat per finançar una part del projecte.

Comptem amb la col·laboració especial de l’EMD de Montenartró, l’Ajuntament de Llavorsí  i el Refugi – Abadia de Montenartró.

Com en les darreres edicions l’escola compta amb el suport de les delegacions vinculades al projecte L’Escola. Tornen a repetir els Concorcis del Lluçanès, el grup Leader del Ripollès, el Consorci de Llaberia i la Associació “la Gaiata” – Ramats al Bosc. Aquestes tenen la funció de fer el seguiment de les pràctiques dels joves i dels pagesos que formen part de l’Escola de Pastors.  Aquest servei s’ampliarà exponencialment amb la participació a partir d’aquest 2015 de la xarxa de voluntaris de l’Escola de Pastors.

Alhora continua vigent la col·laboració amb l’Escola de Pastors del País Basc. Això ens permet tenir un alumne en pràctiques 2 mesos a Guipúscoa.

Anuncis

1 comentari»

[…] Estem contentes d’anunciar el llançament de la 7a. edició de l’Escola de Pastors de Catalunya. Permeteu-nos fer una mica de balanç. L’any 2009 vam iniciar aquest projecte tan engrescador amb el que hem viscut una constant evolució, assolint resultats que en aquell moment ens… llegir +] […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: