Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Les entitats europees vinculades al projecte “Land access” ens visiten a Catalunya

Imatge

Des de dimarts passat fins aquest passat divendres, l’Escola de Pastors de Catalunya – juntament amb la XCT i Terra Franca – els amfitrions de la trobada del projecte Grundtvig “Acces to land” del que en formem part des del mes de setembre de 2012. Aquest projecte tenia l’objectiu de compartir experiències entre entitats europees entorn el treball de l’accés a la terra per a una nova pagesia vinculada a l’agroecologia. Han estat dos anys de visites arreu d’Europa d’on hem pogut aprendre com les iniciatives cíviques poden transformar la política d’accés a la terra en diversos països i com la iniciativa i les aportacions ciutadanes poden facilitar i apropar l’accés a la terra per a les persones que tenen l’objectiu d’iniciar projectes vinculats a l’agricultura i la ramaderia sota criteris socials i ambientals.

En el nostre cas ens ha servit per nodrir-nos per iniciar i estructurar el projecte Terra Franca, una associació que ja està treballant les relacions justes entre pagesos i propietaris per tal de facilitar l’accés a la terra a Catalunya. La intenció és generar un banc de terres públic, accessible a una nova pagesia i també a pagesos en actiu que o bé es queden sense terra o, o bé, tenen la intenció de regenerar el seu projecte.

Durant aquesta setmana hem anat a veure diversos projectes vinculats o bé a l’Escola de Pastors o bé  a les entitats que fan custòdia agrària a Catalunya. Estem parlant del Serradet de Barneres, un projecte d’oví de llet gestionat pel Xevi, la Maria i el Sergi; la finca de Rupit i Pruit al Collsacabra de Paisatges Vius, el Celler Can Torres, un petit celler de vi natural i ecològic a Sant Climent Sescebes a l’Empordà, amb l’entitat IAEDEN; la Fundació Emys i el seu projecte Selvia i finalment el projecte d’horticultura ecològica de l’Espigall a l’Atmetlla del Vallès amb el Jordi i la Cristina.

Unes experiències exemplars i molt revitalitzants. Projectes que tenen una base social, ambiental i econòmica molt ben dimensionada que ens presenten pagesos i pageses feliços i satisfets de la seva feina. Diferents projectes que ens demostren que una altra manera és possible per tal de revitalitzar la pagesia de casa nostra.

Per finalitzar la trobada vam portar a terme les jornades “L’accés a la terra a Europa i Catalunya”, on es van presentar els tres exemples més paradigmàtics d’accés a la terra a Europa “Terre de Liens”, “Terre en Vue” i “Reginalwert AG” i també l’experiència de Terra Franca.

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: