Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

L’Escola de Pastors participarà com una de les entitats amfitriones a la trobada Europeu d’iniciatives d’accés a la terra a Catalunya

Imatge

Terra Franca, la Xarxa de Custodia del Territori i l’Escola de Pastors reben a partir de demà una delegació d’iniciatives cíviques europees que treballen l’accés a la terra per a una nova pagesia. 

Entitats provinents de França, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Itàlia i Lituana, visitaran durant tres dies experiències vinculades a l’Escola de Pastors i a entitats de la Xarxa de Custodia del Territori. La trobada té com a acte principal les jornades “L’accés a la terra a Catalunya i a Europa” que es portaran a terme a Santa Coloma de Farners. Participaran les entitats europees Terre de Liens (França), Regionalwert (Alemanya) i Terre en Vue (Bèlgica).

L’Escola de Pastors de Catalunya forma part del projecte Grundtvig “European Experience-Sharing on Providing Land for Local Sustainable Agriculture – Land Acces des del setembre de 2012. Aquest té com a objectiu reunir diverses iniciatives europees que treballen per garantir l’accés a la terra per a una pagesia vinculada a l’agroecologia i alhora per protegir-ne el seu ús a perpetuïtat.

El projecte Grundtvig és liderat per l’entitat francesa Terre de Liens, i hi participem 8 entitats sòcies: Terre de liensTerre-en-vue ASBLAIAB LazioRegionalwert AGViva SolSoil Association, i la XCT. En el marc del projecte, però, es va crear una xarxa informal més extensa d’entitats – d’on hi formem part – que treballen malguna temàtica relacionada, i a la qual es pretén donar continuïtat més enllà de la finalització d’aquest projecte.

L’objectiu principal del projecte és compartir experiències i eines per facilitar l’accés a terres agràries als petits agricultors, com gestionar i finançar aquests projectes, etc.

L’Escola de Pastors hi forma part pel seu treball previ al voltant del servei de banc de terres que ha estat treballant en els darrers anys i alhora pel treball actiu que estem realitzant per evitar la manca de relleu generacional de la pagesia a casa nostra.

Alhora l’Escola és una de les experiències que treballa més activament a escala europea la formació d’adults vinculada a la pagesia i a la ramaderia i es considerada un referent pel model que aplica. Els visitants volen conèixer de primera mà la metodologia de treball i els resultats que hem aconseguit.

El treball que un dia iniciàrem des de l’escola al voltant del banc de terres, actualment s’ha convertit en la tasca principal de l’associació Terra Franca. Aquesta esdevé l’entitat nacional que vol treballar activament la creació d’un banc de terres a Catalunya. TF vol protegir i garantir l’ús agrícola, ramader i forestal dels espais rurals a perpetuïtat. Per això ha iniciat recentment la seva activitat recollint demandes de persones que busquen terra i alhora recollint ofertes de terres. Terra Franca serà l’entitat qui llogarà la terra i qui en farà gestió amb projectes capitanejats per persones que vulguin portar a terme una pagesia respectuosa tant socialment com ambientalment.

Si en voleu saber més de tot plegat, veniu a coneixèr-nos a Santa Coloma de Farners aquest dijous!

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: