Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Petit extracte de les Jornades “Pagesia i Accés a la Terra” de Talló

El passat 18 d’octubre es va portar a terme les jornades “Pagesia i Accés a la Terra” que vam organitzar conjuntament les entitats Terre de Liens, Terra Franca i l’Escola de Pastors. Us fem arribar un petit extracte de les conclusions més importants que l’entitat Terra Franca va recollir. Alhora dir-vos que ben aviat posarem el vincle al dossier electrònic amb tota la informació de les jornades: ponències, fotografies i presentacions.

Imatge

CONCLUSIONS

– En general, s’observen dues tendències contraposades però igualment problemàtiques: per una banda l’engrandiment de finques degut al cessament de l’activitat dels pagesos grans (jubilacions), que concentra cada cop més terra en menys mans. Per altra banda, una excessiva fragmentació en petites propietats que comporta desaprofitament i pèrdua de pastures per emboscament. En aquest sentit, les Jornades mostren que existeixen eines desenvolupades per entitats d’ambdós costats de la serralada —Terre de Liens i les Associations de Fonciers gestionades per les Fédérations Pastorales, al costat francès; Rurbans i Terra Franca, al costat català— que poden ajudar a desencallar l’accés a la terra per a la nova pagesia.

–  L’excessiva urbanització ha comportat una forta disminució del sòl agrícola. Hi ha conflicte d’interessos per l’ús del sòl entre el turisme, el conservacionisme, l’agricultura i la ramaderia. És imprescindible l’harmonització entre els diferents usos comptant amb la participació de totes les parts implicades. En aquest sentit, a les Jornades s’han exposat experiències d’èxit.

Manca d’una política agrària que afavoreixi les oportunitats d’arrelament, sobretot per a la gent jove. La reforma de la PAC i la seva aplicació genera incertesa pel tipus de model que pretén afavorir. Si hi ha voluntat política hi pot haver oportunitats per arrelar els joves. Els mitjans jurídics i administratius —com ara l’expropiació d’ús, l’impost sobre terres no conreades o l’execució subsidiària— hi són, però falta coratge polític per dur-los a la pràctica.

 – Cal contrarestar l’expansió del model agroindustrial afavorint la formació i l’assentament de nous pagesos/es en explotacions a mesura humana. En aquest sentit, és imprescindible el compromís de la ciutadania en l’opció pel consum de productes agroecològics de proximitat i l’enfortiment de la xarxa de relacions entre els actors.

Imatge

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: