Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Aquest diumenge sortim al 30 minuts “Me’n vaig al camp”

Aquest diumenge sortim al 30 minuts! Diversos alumnes i ex-alumnes de l’escola formen part dels 12 testimonis que es mostraran en aquest programa. Aquest diumenge a les 21.50′ hores: http://www.tv3.cat/videos/4717395

DSC_0303

—-

Una professora de plàstica es transforma en pastora de cabres, un delineant en atur es reconverteix en apicultor, un atleta i diplomat en INEF torna al poble com a gestor de turisme d’aventura, una investigadora universitària obre un restaurant a la muntanya…. “Me’n vaig al camp” segueix les experiències d’una dotzena de persones que s’han incorporat al món rural en aquests anys de crisi o que estan en procés de fer-ho. També les ha contrastat amb les d’altres urbanites que van fer el mateix fa més temps. Alguns s’han orientat cap al sector primari, com a agricultors o ramaders, però d’altres ho han intentat en els serveis, com el turisme actiu, la gastronomia o la cultura. La pèrdua de la feina ha estat el desencadenant per a alguns, però en tots hi ha un fons de motivació ideològica. Això els permet perseverar en els seus petits negocis, que els exigeixen una dedicació molt superior a la jornada laboral d’un assalariat i que, en molts casos, no els reporten ni els ingressos corresponents al salari mínim interprofessional.

Per mesurar el moviment de població que es trasllada de la ciutat al camp, l’única estadística oficial, però parcial, és la dels joves que reben l’ajuda per incorporar-se al món rural, en l’agricultura o la ramaderia. Aquest any seran uns cinc-cents, el triple que fa tres anys, i rebran un màxim de trenta-mil euros procedents de fons europeus, catalans i espanyols. Els receptors han de tenir menys de trenta-cinc anys, presentar un pla d’empresa viable, justificar quatre-centes cinquanta hores de formació i comprometre’s a mantenir el negoci almenys cinc anys.

Vol dir això que la crisi ha provocat una tendència d’abandonament de les ciutats i d’establiment en el món rural? Segons les anàlisis de la Fundació del Món Rural, no es pot parlar de tendència, sinó de moviments particulars amb comptagotes. Tot i les xifres d’incorporació al món agrari, en els últims anys encara hi ha hagut globalment més flux de població des del camp cap a les ciutats (sobretot per estudiar) que a l’inrevés, i l’atur també hi ha crescut més que en zones urbanes (en una bona part, per la paràlisi de la construcció).

Les històries dels protagonistes de “Me’n vaig al camp” es desenvolupen per una bona part de la geografia rural catalana: Alt Urgell, Pallars Sobirà, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Alt Camp, Baix Camp, Berguedà… I serveixen per analitzar les possibilitats i les dificultats d’obrir-se pas en el món rural amb negocis que resultin rendibles.

Anuncis

1 comentari»

  Rosanna wrote @

Quina alegria en llegir que el diumenge fan el 30 minuts sobre la vida al camp! (escrit des dels EEUU)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: