Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Iniciem aquest dilluns la 5a. edició amb un increment de peticions per a entrar-hi

Imatge

18 persones són les escollides, de 55 sol·licituds presentades, en l’edició 2013. Tot i l’èxit de la convocatòria, l’Escola de Pastors de Catalunya es veu amenaçada, en l’edició 2014, a causa dels impagaments de la Generalitat de Catalunya.

La pagesia vinculada a l’agroecologia es presenta com una alternativa viable i atractiva per als joves de Catalunya. És la pagesia sense tradició. L’actitud emprenedora de les persones que passen per l’Escola incideix fortament en la transformació d’un model a diferents nivells: productiu, econòmic i social.

L’Escola s’inicia aquest proper dilluns 25 de febrer de 2013. Enguany s’han seleccionat 18 persones, d’un gruix de 55 sol·licituds presentades en la darrera convocatòria. 

La formació teòrica s’impartirà al poblet de Montenartró (municipi de Llavorsí – Pallars Sobirà).

Com a principals novetats del curs, s’incorpora l’Escola de Pastors del País Basc i la incorporació de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona com a nova delegació.

L’actual situació econòmica que posa en la mateixa situació tots els sectors, fa que la pagesia no sigui el sector més desfavorit. Alhora la seva elecció respon a la seva manera d’entendre la vida enfocada al treball de la terra, l’autosuficiència i la seva participació en el procés productiu de l’alimentació.

La mitjana d’edat d’aquesta 5a. edició és de 30 anys. El principal motiu de la seva elecció és perseguir una vocació.  No és, llavors, una fugida buscant una alternativa a la feina actual o a la situació de crisis.

En quant a la seva procedència, la majoria provenen de la província de Barcelona (60%), encara que molts d’ells viuen en municipis rurals. La resta es distribueix entre les zones de Lleida (8%), Tarragona (13%), Girona (13%) i un% menor d’altres comunitats. En aquest cas l’Escola té un alumne de Gran Canaria.

En quant a la seva situació laboral / professional, molts d’ells es troben a l’atur i / o reorientant el seu futur professional (49%). Són persones joves que acostumen a tenir treballs temporals vinculats a activitats d’animació, medi ambient, jardineria, oficis, etc.

Un 45% treballa i ha deixat momentàniament la seva feina per fer la formació de l’escola de pastors.

ImatgeEl 40% d’aquests té estudis universitaris, seguits d’un 60% que han realitzat diferents graus. La seva motivació principal és crear una empresa, arribar a ser pagesos autònoms (68%) i tan sols un 8% d’aquest pretenen continuar el projecte familiar. L’índex d’emprenedoria en aquest sector és molt gran.

Perill de continuïtat en l’edició 2014

L’Escola de Pastors s’enfronta a un futur incert, a causa dels impagaments de subvencions que la Generalitat de Catalunya deu des de l’any 2010.

Tot i els resultats aconseguits i l’èxit de la proposta formativa que es concreta amb un increment anual de les inscripcions i participació a la mateixa – sent un projecte referent a nivell estatal – l’Escola de Pastors pateix l’endarreriment dels pagaments de subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya, amb un import de 55.000 euros en aquests darrers 3 anys. Això suposa tenir problemes greus de tresoreria que si no es resolen aviat, comportarà una parada de l’activitat de l’escola en la seva propera edició.

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: