Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Visitem l’experiència d’IDOKI a Iparralde: xarxa de pagesia a escala humana

Imatge
Aquesta setmana hem estat amb l’equip de l’Escola de Pastors i d’Obrador Xisqueta a la zona d’Iparralde (País Basc Francés) per conèixer l’experiència de l’Associació IDOKI.

Idoki és una organització que aglutina 170 pagesos sota un reglament que fomenta la petita pagesia. Aquesta neix de l’iniciativa d’un grup de camperols del País Basc que portàven a terme una pagesia de petita escala, familiar. Aquests grup considerava que la producció agrícola és una alternativa sostenible per mantenir l’ocupació i els ingressos de les explotacions més petites, sempre i quan s’organitzin.

ImatgeXole Aire (Urupel – País Basc – Iparralde)

El projecte IDOKI és impulsat per l’Associació d’Agricultors de Productors del País Basc i té les següents finalitats:

– Representar un lloc de la defensa i representació pels pagesos/es;
– Oferir un servei d’informació i capacitació sobre la producció agrícola i ramadera;
– Ser un lloc per a la promoció de la producció agrícola al mateix País Basc;

L’objectiu és afavorir que els pagesos accedeixin a coneixements per tal de millorar la seva producció, així com beneficiar-se de l’experiència de tots els membres de la xarxa, contribuint d’aquesta manera al manteniment d’una pagesia de camperols a les zones rurals.

IDOKI garanteix el caràcter “fermier” – pagès dels seus productes, en tant que els pagesos només transformen la matèria primera que fan des de les seves explotacions; les explotacions són d’escala humana i finalment els pagesos prioritzen la venta directa al consumidor final.

IDOKI també disposa d’una manifest on es recull la filosofia IDOKI: per una pagesia de camperols, sincera, i ciutadana.

És significativa, clara i senzilla la declaració que signa el pagès/a per entrar a IDOKI: “J’habite et j’aime le Pays Basque. Je veux y exercer le métier de paysan. Et pouvoir vivre de mon travail tout en proposant des produits fermiers de qualité. Pour cela, je choisis de travailler dans l’esprit “Agriculture Paysanne” et je m’engage dans la
démarche IDOKI”

ImatgeIsabela, tècnica d’IDOKI

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: