Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Comunicat de l’escola sobre el 30 minuts

Des de l’organització de l’Escola de Pastors volem posar de manifest el nostre desconcert entorn el tractament de la informació que el passat 14 de febrer, el programa 30 minuts va fer entorn la situació de l’ofici de pastor i la perspectiva de relleu generacional.

Tot i que la situació de la pagesia i el pastoreig és molt crítica i sembla no haver-hi relleu, constatem el fet que també existeix una nova pagesia encapçalada per persones joves que tenen com a primer opció aquest ofici. Aquests, igual que la majoria dels pagesos i pastors en actiu, la consideren una feina digna i lligada totalment a la seva manera d’entendre la vida, com una filosofia en sí mateixa. Alhora aquests mateixos pastors entenen que hi ha d’haver un futur pel sector i tenen, en la majoria de casos, il·lusió per acollir aquestes persones joves i ensenyar-los l’ofici. Creiem que això no va quedar reflectit en el reportatge on es va posar més èmfasis en la imatge d’un sol pastor amb una manera molt determinada d’entendre i valorar aquest ofici i en certes anècdotes que són part més de la vida privada d’aquests personatges que en l’interès que pensem que hi ha darrera de projectes com l’Escola de Pastors.

Pensem que la imatge resultant del reportatge d’ahir no respon a l’esperit d’aquest fenomen que està succeint en aquestes comarques i que donen a conèixer aquesta nova pagesia. El relleu provinent de persones joves s’està fent present i les ganes de renovar i  millorar les perspectives d’aquest ofici són cada cop més evidents. La pagesia i el pastoreig és tradicional i també vol ser jove, recollint el coneixement tan valuós dels pastors tradicionals que actualment encara són en actiu.

Anuncis

2 comentaris»

  Abel wrote @

Molt bon dia! Em dic Abel Arrabal i em vaig presentar a la primera convocatòria de l’Escola de Pastors, vaig ser escollit per formar part del projecte però per motius personals i d’estudis no vaig voler participar quan vaig tenir l’oportunitat (i cada dia m’empenedeixo més!).
Sempre que puc segueixo el blog de l’escola, i quina sorpresa, quan abans d’ahir llegia que el 30 minuts emetria un reportatge sobre l’escola i la gent jove que volia, com jo, formar part d’una cosa tan emblemàtica com és aquesta forma de vida lligada a la ramaderia.
Però una sorpresa més gran em vaig portar ahir, en veure titulat el programa de televisió com: “Es busca pastor” i se centraven com ha dit l’escola, en la vida personal del pastor i en voler ensenyar la tristesa i la part dolenta d’un gran ofici i en recordar-nos a tots : “No treballeu al camp, ni us dediqueu a la ramaderia”.
Menys mal, que hi ha gent, com els de l’Escola de Pastors que encara creuen en oficis tan dignes i busquen joves que vulguin seguir els passos que altres van donar fa molt de temps.
Ànims a tots! Una salutació i espero veure’m aviat envoltat de gent que aposta tant per un ofici que altres ja ni volen recordar.

  Sandra wrote @

El meu avi era un dels pastors de la comarca de l’Anoia. Li hagués agradat veure el reportatge, però hagués opinat el mateix que planteja el comunicat de l’escola de pastors: han reflectit un aire “derrotista” que no anima gaire a agafar el relleu. És cert, és una feina dura, però com moltes d’altres…
Ell s’estimava molta la seva feina i se’n sentia orgullós: és digna com qualsevol altra!
Així que endavant amb el projecte i llarga vida als pastors d’arreu, que fan molt bona feina!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: