Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Com són els alumnes del 2010?!

Els criteris de selecció s’han basat en buscar persones motivades per fer aquest ofici, amb una base de coneixements entorn el sector i un projecte associat a aquest. El projecte vol captar persones que estan en una fase d’exploració amb intencions fermes de portar a terme un projecte personal propi i/o ser contractats per una explotació ramadera.


Un relleu molt jove

El perfil de les persones candidates és molt semblant als alumnes de la promoció 2009. Són persones amb una mitjana d’edat de 31 anys, principalment entre els 24 i 29 anys (9), set entre els 33 i 39 anys, tres entre els 43 i 50 anys i dos de 19 anys. D’aquests, 5 són dones i 16 són homes. Podem dir que el relleu que es presenta al voltant del sector primari torna a ser molt jove.

Del Barcelonès la majoria dels alumnes

La procedència dels candidats és molt diversa. El 57% venen de comarques del Barcelonès, principalment l’Anoia, el Barcelonès i el Vallés Occidental; el 23% venen de comarques gironines, la Selva, la Garrotxa i el Gironès; el 10% ve de comarques de Lleida, de l’Urgell i el Pallars Sobirà; el 5% del tarragonès i el 5% restant de l’Horta de València.


Més del 50% en situació d’atur

En quan a la situació laboral, el 52% es troben a l’atur. En dos casos d’alumnes que estan treballant, deixaran les seves feines actuals per incorporar-se a l’escola. Dels alumnes que treballen, tres d’ells estan vinculats a treballs socials o educatius com a educadors; en els altres casos els llocs de feina giren entorn a feines com jardiners, pagesa de someres, treballador de la indústria química, ajudant de forn de pa i cuiners.

És important reflectir la tendència que reflecteix un canvi de paradigma en el perfil de la nova pagesia. Persones joves, formades i que tot i no venir de tradició pagesa tenen la voluntat d’iniciar-se en el sector. El seu projecte gira entorn a poder desenvolupar el seu projecte vinculat a una explotació de dimensions petites, ecològica i amb la que pugui desenvolupar una comercialització directa, per aconseguir una major sobirania econòmica i alimentària.No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: