Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Gestió de la terra comunitària: Associacions de propietaris a l’Ariège

Aquest passat dilluns dos tècniques de l’equip del Projecte Grípia, juntament amb tècniques de la mancomunitat de la Vall de Camprodon, hem visitat a la localitat d’Ax en Provènce una de les 65 Associacions de propietaris “Associations de fonciers” que gestionen els terrenys privats de fons de vall a la zona de l’Ariège. En Christophe Cambou, tècnic de la Federació Pastorale de l’Ariège, ha estat la persona que ens ha acompanyat a fer la visita i a conèixer in situ el treball d’aquestes entitats.

Població de Bestiac. Ariège

Amb l’objectiu de recuperar pastures i prats de dall abandonats o en procés d’abandó, aquestes entitats aglutinen una mitjana de 200 propietaris. Les Associations de Fonciers tenen la finalitat d’organitzar petites reparcel·lacions per, per una banda, oferir partides de terres homogènies a pagesos en actiu per tal de facilitar el maneig de les seves explotacions, i per altra banda, oferir terres a pagesos que no venen de tradició pagesa o no disposen de patrimoni propi, i que per tant els hi és més difícil de poder instal·lar-se com a pagesos (= banc de terres).

Durant la visita hem visitat diferents espais on la gestió de les Associacions és evident en el manteniment del paisatge agrícola. També hem pogut visitar una família de pagesos que són membres actius de dos d’aquestes associacions i que ens han explicat de primera mà els beneficis de pertànyer a aquestes entitats. Entre d’altres coses aquests han destacat que les associacions i la seva organització de terres han ajudat a garantir i donar continuïtat a les explotacions familiars de muntanya. Asseguren que l’existència d’aquestes ha consolidat el sector i alhora ha fet que joves s’instal·lessin de nou en zones de muntanya.

Christophe, tècnic de la Federació Pastoral i Gérard i Dominique, pastors de l'Ariège

De la mateixa manera, les associacions, recullen finançament per poder mantenir aquestes finques mitjançant la instal·lació de tancats, fils elèctrics i altres millores per tal de facilitar el maneig dels animals i d’aquesta manera guanyar qualitat de vida en aquest ofici. El finançament de les associacions prové de l’administració del departament de l’Ariège, de la regió i de l’Estat. Alhora tots els propietaris també tenen accés a les ajudes de la PAC.

Més info a: info@rurbans.org

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: