Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

La Diputació de Lleida acull la presentació del Projecte Grípia a la premsa

El divendres 9 de gener de 2009 a les 11 h va tenir lloc a la Diputació de Lleida la presentació a la premsa del Projecte Grípia. Territori Ramader, un projecte l’objectiu principal del qual és garantir el relleu generacional de les explotacions agroramaderes de muntanya i que es constitueix com un pla pilot a la comarca del Pallars Sobirà. El projecte portarà a terme la primera escola de pastors i el primer banc de terres de tot Catalunya.

Van assistir a la presentació el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural a l’Alt Pirineu i Aran de la Generalitat de Catalunya, Josep Escales; i la coordinadora del Projecte Grípia i representant de l’associació Rurbans, Vanesa Freixa.


En el seu parlament, Jaume Gilabert va definir el Projecte Grípia com a un “projecte innovador i únic a Catalunya”. Gilabert va afegir que a la Diputació de Lleida “sempre hem cregut que la ramaderia té un gran potencial, i és per això que donem suport a aquest projecte, que portarà un gran dinamisme a les comarques del Pirineu”. Gilabert també va voler remarcar que “un ramat és la garantia de boscos sostenibles i ben cuidats”.

Per la seva banda, Josep Escales va explicar que aquest projecte neix com a conseqüència de l’abandó de les feines agroramaderes a causa del despoblament dels anys 60, així com de l’envelliment de la població, i va destacar del Projecte Grípia la tasca de formació que es farà amb els futurs pastors a través de l’Escola de Capacitació Agrària del Pallars, així com el servei de reserva de pastors que s’oferirà a les explotacions que necessitin ajuda en moments determinats.

Vanesa Freixa, la coordinadora del Projecte Grípia, va explicar que aquesta és una iniciativa molt ambiciosa i de molta envergadura i que es constitueix com un pla pilot al Pallars Sobirà amb la intenció que després es pugui exportar a altres comarques. Va afegir que el projecte inclou la creació d’un banc de terres, per mitjà de la custòdia del territori, perquè els futurs pastors puguin accedir a finques de lloguer o de compra per poder crear les seves explotacions. “Cal que el sector primari a muntanya recuperi el paper predominant que tenia anteriorment”, va afegir Freixa. Per acabar, Freixa també va dir que “és important canviar la mentalitat de la gent perquè torni a consumir producte local, ja que això també contribuirà al manteniment de les explotacions agroramaderes de muntanya”.

1 comentari»

  maria isabel wrote @

Me gustaria que me enviaran informacion sobre el curso que se van a impartir y las bases o condiciones para acceder. Gracias


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: